Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin nie zbożowych uprawianych w Polsce, jednak żeby mógł urosnąć duży i piękny, należy o niego dbać i dostarczyć mu odpowiednich składników potrzebnych do jego rozwoju, szczególnie przed nadchodzącą jesienią.
Rzepak jest jedną z najważniejszych oleistych roślin uprawianych w Polsce. Z jego nasion uzyskuje się olej rzepakowy, z którego wytwarza się m.in. margarynę i inne tłuszcze. Stanowi cenne źródło energii oraz tłuszczów w żywieniu człowieka i zwierząt, dlatego tak istotny jest jego prawidłowy rozwój. Jesienią ta roślina najlepiej czuje się przy temperaturze powyżej 5oC. Przed rozpoczęciem zimy szyjka korzeniowa powinna mieć grubość około 2 cm i być pokryta od 8 do 10 liśćmi, wtedy mamy pewność, że rozwija się prawidłowo.
Rzepak jest rośliną bardzo wymagającą i potrzebuje gleby o wysokiej kulturze zasobnej w próchnicę oraz wapń. Podczas uprawy odczyn pH powinien być uregulowany – zawsze powyżej 6,0. Jeżeli jest on niższy, rzepak nie wykształci odpowiedniego systemu korzeniowego, co spowoduje, że jego plony nie będą tak obfite. Próchnica w glebie również pełni ważną funkcję w przypadku tej rośliny. Im większa jej zawartość, tym lepiej.
To samo dotyczy potasu, magnezu oraz fosforu
– Rzepak to wymagająca roślina. Nie można jej uprawiać, gdzie nam się podoba. Gleba powinna być bogata w składniki pokarmowe. Wielokrotnie podczas uprawy pojawiają się pewne niedobory, dlatego koniecznie należy je uzupełnić, żeby mieć pewność, że plony będą zadowalające. W przypadku rzepaku zawsze polecam nawóz wieloskładnikowy MI Rzepak z oferty Agrami, który używany jest do dolistnego stosowania w uprawach rzepaku ozimego i innych roślin kapustowatych. Uzupełnia nawożenie podstawowe NPK o bardzo ważne dla tych roślin makroskładniki, czyli siarkę i magnez oraz 6 mikroelementów. Jest on przeznaczony do dokarmiania roślin na plantacjach o wysokim potencjale plonowania i jest idealny w przypadku szybkiego usuwania symptomów niedoboru mikroskładników. Dodatkowo występujące w nim siarka, magnez i molibden zwiększają efektywność nawożenia azotem, dodatkowo właściwa proporcja pozostałych mikroskładników korzystnie wpływa na wzrost, zimotrwałość i zdrowotność roślin. Nasi klienci chętnie sięgają po tak skomponowany produkt – mówi Marek Różniak, właściciel Agrami.
Korzystanie z odpowiedniego nawozu przynosi wiele korzyści, jak zwiększenie odporności rośliny na niską temperaturę, czynniki chorobotwórcze oraz niedobory wody. Poprawia kondycję rzepaku i jego zdrowotność. A co najważniejsze, gwarantuje wzrost plonów oraz zwiększenie zawartości tłuszczu w nasionach czy dobre wykształcenie nasion i równomierne dojrzewanie.
– Oprócz boru bardzo ważne jest również dostarczenie siarki, która powoduje wzrost zawartości tłuszczu i zmiany udziału nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jej brak bardzo ogranicza wzrost i plonowanie rzepaku. Natomiast należy odpowiednio regulować jej dostarczanie, ponieważ nadmiar siarki powoduje wzrost niepożądanych glukozynolanów i silnie zakwasza glebę – dodaje Różniak.